Hodinová mzda rastie najrýchlejšie v pobaltských štátoch únie

16.09.2013 Celý región

Bratislava 16. septembra (TASR) – Index nákladov práce v rámci Európskej únie v 2. štvrťroku tohto roka spomalil na 0,9 % oproti 2 % v predchádzajúcom štvrťroku. Ukázala to najnovšia štatistika Eurostatu.

"Na Slovensku zaznamenávame trvalý rast tohto indexu, čo znamená, že náklady práce sa zvyšujú. V 2. štvrťroku tohto roku stúpli o 3,3 % oproti rovnakému obdobiu vlani, čo je mierne spomalenie oproti prvému kvartálu, keď rástol o 5,5 %," priblížil hlavný analytik Sberbank Slovensko Martin Barta. Podobný vývoj indexu nákladov práce ako na Slovensku je aj vo väčšine členských štátov únie. Napríklad v Nemecku rástol o 1,8 %, v Holandsku o 0,3 %.

Najvyšší rast indexu pritom zaznamenali pobaltské štáty. "Napríklad v Estónsku index tento rok rastie o viac než 7 % a v Rumunsku o 6 %. V týchto štátoch prevyšuje rast ceny práce rast jej produktivity, čo by mohlo spôsobiť problémy s konkurencieschopnosťou a následne s ekonomickým rastom v budúcnosti," tvrdí Barta. Podľa Eurostatu index zaznamenal pokles v Slovinsku, na Cypre i v Španielsku.

"Rast nákladov práce na Slovensku zatiaľ plne rešpektuje rast produktivity práce, čo znamená, že neohrozuje konkurenčnú schopnosť výrobcov," dodáva Barta.
 

Vyberte región